En vakuumklokke blir den mest iøynefallende komponenten i et teknisk avansert og svært moderne transformatorprosesseringsanlegg som nå installeres i Møre Trafos nye produksjonssal.

Design- og produktsjef Kyrre Søholt og teknisk sjef Fred A. Alvestad

— Vi er i rute med prosjektet. Anlegget blir et av våre mest avanserte noen gang, og uten tvil en av de største investeringene Møre Trafo har gjort, sier Møre Trafos fabrikksjef Marcin Gården.

Overgangen fra manuelle operasjoner til mer automatiserte prosesser betyr kvalitetsforbedringer, og en betydelig reduksjon av risikoen for feil og lekkasjer.

Verdensklasse
— Vi har en klar målsetting om å strømlinjeforme prosesser, metoder og maskiner gjennom kontinuerlig forbedring av innovative teknologiske løsninger som robotikk, digitalisering og automatisering. På den måten utvikler vi også våre ansatte og hever deres kunnskap og kompetanse enormt. For Møre Trafos mål er å utvikle en trafoproduksjon tuftet på ekspertise i verdensklasse, sier fabrikksjefen.

En rekke forbedringer

Det nye transformatorprosesseringsanlegget vil gi Møre Trafo en rekke gevinster og forbedringer i forhold til produkt og produksjon:

• Energibesparing
• Tidsbesparing
• Kapasitetsøkning
• Individuell prosesskontroll som sikrer jevnt høyere kvalitet
• Lavere restfuktighet i viklinger som har stor betydning for kvalitet, spesielt levetid og overlast kapabilitet
• Garantert best mulig herding av epoksy binding i viklingene (som garanterer optimal motstand mot kortslutning)
• Bedrer lekkasjetestprosess som minimerer risiko for lekkasjer på hver enkelt transformator. Gjør siste lekkasjetest sikrere enn i dagens anlegg

Vakuumklokka

— En vakuumklokke er et kammer der man kan suge ut luft for å oppnå et lavere atmosfærisk trykk. På grunn av differansen mellom trykket på utsiden av klokken og trykket på innsiden, vil det bli et trykk på veggene som tilsvarer flere tonn pr. kvadratmeter. Derfor må disse være svært solide, og det gjør vakuumklokken til den mest iøynefallende komponenten i prosesseringsanlegget, forklarer Kyrre Søholt, Møre Trafos produkt og designsjef for transformatorer.

Avansert anlegg

Foruten vakuumklokka med sine rør, ventiler og gjennomføringer, så inneholder anlegget åtte frekvensomformere med kontroll-teknologi for LFH (low frequency heating), to oljeforbedringsanlegg med prosesstank for ulike isolervæsker, linje for impregnering og nedkjøling, samt en linje for overtrykks- og lekkasjetesting.

Oppvarming og vakuum

— Væskefylte krafttransformatorer har et isolasjonssystem som består av kraft-papir (cellulose) og en isolervæske som er olje eller ester. Kombinasjonen av oppvarming og vakuum er nødvendig for å tørke isolasjonspapiret. I tillegg er varme nødvendig for å herde epoksylimet som blir brukt på isolasjonspapiret for å øke viklingenes mekaniske stabilitet, sier Søholt om det topp moderne og avanserte anlegget.

Bedre sluttresultat

Vakuum er også nødvendig ved oljefylling for å hindre bobler (hulrom) i isolervæsken, i tillegg reduserer vakuum, trykket i kapillærene i isolasjonspapiret som gir bedre impregnering av væsken.
— Det spesielle med det nye anlegget er at det benytter LFH-teknologi, som går ut på å varme viklingene direkte med en lavfrekvent strøm. Det betyr at hele prosessen med oppvarming, tørking og væskefylling kan gjøres i en sammenhengende vakuumprosess. Noe som sikrer et bedre sluttresultat, sier Søholt.

Første kvartal 2025

Nå jobbes det med kabling og montering av kabelkanaler. Møre Trafo får fjernstøtte fra Tyskland med programvare, og er svært fornøyd med prosjektlederen fra Hedrich.

— Vi forbereder noen transformatorer for testing i desember, og sikter på å holde tidsfristen vår for igangkjøring 6. januar. Målet er å være operative første kvartal i 2025, sier fabrikksjef Marcin Gården.

Fabrikksjef Marcin Gården