For 16. gang sjøsatte Møre Trafo sitt populære fagseminar på Kiel-fergen onsdag 5. mars med retur fredag 7. mars. Hele 80 var med på seminaret.

Arnstein Vesterdal, distriktsjef for Midt Norge.

— Det ble et vellykket fagseminar med mange gode foredrag. Blant deltagerne var kunder fra både nettselskaper, entreprenører, infrastruktur (jernbane), Statnett og Statkraft. Vi hadde med ti leverandører fra flere segmenter som dekker det meste innenfor elektrisk distribusjon i mellomspenningsnett, forteller salgs- og markedssjef i Møre Trafo, Ivar Lifjeld.

Vindkraft

Vindkraft kan være et omstridt tema i Norge. I sitt foredrag tok Akershus Energis Henning B. Eriksen for seg erfaringer og vindkraftverkets bidrag til samfunnet. Akershus Energi eier Odal Vindkraftverk i lag med Cloudberry og KLP. Vindkraftverket i Nord-Odal kommune er en investering til 2.1 milliarder kroner og har 30 års brukstid. Det har vært i full drift siden 2022.

20 minutter – ett års forbruk

Anlegget består av 34 Siemens Gamesa vindturbiner med en rotordiamenter på 145 meter og høyde fra fundament til bladspiss på 217 meter. Kraftproduksjonen starter ved vind på 3-4 meter i sekundet, har en maksimal produksjon ved 11-15 m og stopper i sterk vind – 25-28 meter. Når en av turbinene har snurret i 20 minutter, har den produsert nok strøm til et års forbruk i en gjennomsnittlig norsk husstand – 16 000 kWh.

Vindkraftverket bidrar i det grønne skiftet med en forventet årsproduksjon på 530 GWh (33 000 husstander). Det gir inntekter til eiere, grunneiere, leverandører, kommunen og staten. Totalt vil kommunen få inntekter på rundt 250 millioner kroner fra eiendomsskatt i anleggets levetid.

Gode foredrag

For å nevne noen få av de mange gode foredragene: Geir Saltkjel, Ulvesund Elektro presenterte Lefdal Mine Datacenter i fjell og Christian Pedersen, Nukissiorfiit, ga et innblikk i elforsyningen på aktuelle Grønland og hvor utfordrende det er å drive e-verk på verdens største øy som Donald Trump så gjerne vil overta.

230 til 400 volt

REN ved elektriker og el-kraftingeniør Knut Eliassen orienterte om NEK 350 som er en standardisert metode for å bygge om elektriske anlegg fra tradisjonelle 230 til 400 volt. Fordelen med 400 volt er at det er mindre tap i kablene for e-verket og kablene kan også være tynnere. En huseier merker liten eller ingen forskjell om det er 230 eller 400 volt.

— Fra leverandørene kan nevnes at Procab markerte sitt 25 års jubileum hvor eier og daglig leder Rune Halvorsen bød på kanapeer og bobler, og Schneider bidro med «Innovasjon i Luften» siden EU forbyr bruk av Sf6 gass fra 2026, blir det nå benyttet «luft» som isolsjonsmedium i bryterne, forteller Lifjeld.

Gode meldinger

Lisbet Bråstad, kundeservice Møre Trafo kan fortelle om gode tilbakemeldinger nok en gang på både det faglige og sosiale. Det var Møre Trafos Ole Linstad som hadde hovedansvaret for programmet.