André satser stort på datasenter

IT-gründer André Eidskrem (50) fra Ålesund skapte store overskrifter da han tjente 10 millioner kroner på salget av domenet by.com til en kinesisk kjøper. Nå fire år senere satser den fargerike gründeren alt på et stort datasenter i Mo Industripark i Rana hvor Møre Trafo allerede har levert nettstasjoner og transformatorer.

Arctic Circle Data Center (ACDC)
– Det er mange lokasjoner i Norge som er egnet for datasentre. Rana kommune og Mo Industripark er noen av de som virkelig har gjort noe for å legge forholdene til rette for det som vil kunne bli Europas mest bærekraftige datasenter, sier Eidskrem.

50 millioner
Rana kommune og Mo industripark etablerte Arctic Circle Data Center AS i 2014, og frem til i år brukte de 50 millioner kroner på å utvikle den første norske skytjenesten, samt planleggingen av et ACDC Campus på hundrevis av megawatt.

Over ende
– Jeg er veldig imponert over arbeidet de har lagt ned. Skytjenesten fungerte utmerket, men de rakk dessverre ikke å hente nok kapital til å finansiere utbyggingen av et nytt datasenter til flere hundre millioner kroner. Det er veldig beklagelig at de gikk over ende i januar, sier Eidskrem.

Grep sjansen
Eidskrem grep sjansen da Arctic Circle Data Center måtte melde oppbud, og midt i Corona-situasjonen sikret Ålesunderen med over 30 års erfaring som IT-leverandør, seg konkursboet og etablerte selskapet ACDC AS som skal blåse nytt liv i de storstilte planene.

Overtok alt
Han har overtatt alt av datautstyr og en programvare som han beskriver som spennende og veldig god, men som nå skal utvikles ytterligere. Samtidig har han etablert selskapet ACDC
Campus AS som skal bygge et nytt, større datasenter.

Store planer
– Vi er mange som har store planer og stor tro på prosjektet, forteller Ålesunderen og sunnmøringen. ACDC har som mål å levere datasenter og skytjenester i verdensklasse til og fra det Nordiske markedet, og er nå i prosess for å innhente nødvendige midler til å bygge eget full-skala datasenter.

SmartNations Foundation
Eidskrem har i fire år arbeidet for å etablere en datasenterindustri i Norge. Han fikk innvilget en skattefunnsøknad for å designe det mest bærekraftige konseptet for fremtidige datasentre, og etablerte i fjor stiftelsen SmartNations Foundation i USA for å sette bærekraft på agendaen for internasjonal digital infrastruktur og datasenterindustri.

Norge scorer høyest
– Det er der Norge scorer høyest på listen. Med rikelig tilgang på fornybar energi, samt lav temperatur året rundt, er Norge ikke bare det mest bærekraftige alternativet for datasenterindustrien. Det er det rimeligste også, forteller Eidskrem.

20 000 kvadratmeter
Han har skaffet seg et stort nettverk i løpet av sine år i databransjen, og er i dialog med store internasjonale selskaper som trenger tilgang på egne datasenter.

– Vi har sikret oss en avtale med grunneier Mo Industripark om en tomt på 20 000 kvadratmeter til å bygge et slikt datasenter, forklarer Eidskrem.

Født gründer
Så lenge han kan huske har han vært opptatt av å skape noe. Helst noe av betydning og et bidrag til en bedre verden. Han har aldri vært redd for å tenke visjonært, og nå mener han at ACDC representerer en «once in a lifetime opportunity».

Silicon Valley
Han har blant annet vært med på å utvikle en søketeknologi til medieindustrien og Microsoft, og har vært en del av det innovative miljøet i Silicon Valley de siste 13 årene med sitt selskap IntraHouse. Datafirmaet er prisbelønt for sin mobilteknologi og leverte i mange
år mobilløsninger til bl.a. den norske medieindustrien og den amerikanske datagiganten Cisco.

Tidlig start
Den energiske ålesunderen startet sitt eget firma allerede rett etter videregående (!) for å finansiere studiene. Det klarte han med glans og da han var ferdig med toårig økonomistudium i Molde og handelshøyskolen i Bergen, hadde han mer til overs.

Internett
I Internetts spede barndom, 1995, kjøpte han et datafirma i Bergen for å selge internettløsninger til bedrifter som på det tidspunktet kunne lite eller ingenting om hjemmesider og en virksomhet på nett. Det er dette selskapet som nå etablerer seg i Mo i
Rana.

Kjøpte domener
Samtidig begynte den da 25 år gamle ålesunderen å sikre seg domener som han mente kunne bli mye verdt i fremtiden. I 1996 kjøpte han domenet by.com for 4800 dollar (33 000 kroner) som selv Eidskrem syntes var svindyrt den gangen.

Tjente ti millioner
– Det var flere av kompisene mine som lo rått av meg da, forteller Eidskrem som 20 år senere kunne le hele veien til banken da en kinesisk kjøper punget ut med hele 10 millioner kroner for å sikre seg domenet by.com.

Smarte byer
Pengene er brukt til utvikling av digitale løsninger for smarte byer (smart cities) og samhandling i organisasjoner.

Et hårete mål
– Mitt store mål er at senteret jeg har overtatt i Rana kan bli den grønne kjernen som drifter alle europeiske smarte byer, forteller Andre Eidskrem.. Men før den tid, skal det samarbeides med andre norske datasenterprosjekter, forteller han.

100 steder i Norge
– Det er i Norge ca 100 lokasjoner som egner seg for store datasentre. Felles for de alle, er at det sitter lokale politikere, kraft- og eiendomsselskap som har håpet på at Microsoft skulle komme og bygge datasenter, hevder Eidskrem.

Etterlyser samarbeid
Men Ifølge Eidskrem er det er dessverre ikke slik det fungerer. Det er forventet at alt må være på plass FØR slike aktører vil vise interesse. Samtidig er det umulig å komme i gang uten at det foreligger avtaler med slike store kunder.

Møre Trafo
– Vi vil derfor invitere alle som er interessert inn i et samarbeid med ACDC, slik at de kan få installert et tilsvarende mindre datasenter. Det må installeres redundans på alle nivå, inkludert strøm. Der kommer ekspertisen til Møre Trafo til særdeles stor nytte, forteller Eidskrem. Og ved å samarbeide på tvers av disse lokasjonene, kan de fungere som backup for hverandre.

Norske smarte byer
– Vi etablerer nå et forskningsprosjekt for et slikt datasenterkonsept, og ønsker at alle som er interessert tar kontakt, oppfordrer Eidskrem. I tillegg inviterer han inn norske smarte byer i dette prosjektet, der de får et mindre datasenter installert i sin by, og vil dermed bli del av verdens mest bærekraftige konsept hvor deler av skyen befinner seg i egen kommune.

spennende for Møre Trafo
Serverparkanlegg er et spennende og interessant markedssegment for Møre Trafo.
– Vi jobber nå med flere konkrete prosjekter, forteller seniorselger i Møre Trafo, Olav Dalsbotten. Så langt har Møre Trafo hatt leveranser til 18 serverparker i Norge.

Til ACDC og Mo Industripark har hjørnesteinsbedriften i Sykkylven levert 20 nettstasjoner og 20 2500 kVA transformatorer. Møre Trafo er Skandinavias største produsent av fordelingstransformatorer og ferdigmonterte
nettstasjoner.

Møre Trafo er størst i Norge på transformatorer med en markedsandel på rundt 50 prosent, og nest størst på salg av nettstasjoner.

Mens Eidskrem etterlyser et samarbeide for å lykkes, er Dalsbottens erfaring at det i dag først og fremst er stor konkurranse mellom utbyggerne og mange ønsker minst mulig oppmerksomhet om sine prosjekt.