Møre Trafo skal levere 12 transformatorer til verdens største landbaserte oppdrettsanlegg for ørret.

Byggingen av kjempeanlegget på Rjukan er i gang, og skal være i drift i løpet av 2025. Anlegget er planlagt med en produksjonskapasitet på 8000 tonn ørret i året. Det tilsvarer rundt regnet 22 millioner middager årlig (!).

Anlegget blir 320 meter langt med en grunnflate på rundt 27 000 kvadratmeter over to etasjer. Foto: Evyi AS

12 trafoer

– Vi skal levere 12 oljeisolerte transformatorer med ytelse 2500 kVA og 22000 / 415 volt spenning, det gir en total effekt på 30 MVA. Åtte transformatorer vil bli levert før sommeren, og resten utover året, sier Ivar Lifjeld, Salgs- og Markedssjef i Møre Trafo.

Stor stas

Leveransene skjer via Møre Trafos kunde Nettpartner. Verdens største landbaserte oppdrettsanlegg for ørret ser også på alternativet å bruke overskuddsvarme fra det som blir Norges største datasenteranlegg, Green Mountain.

– Vi har også levert det meste av trafoer til Green Mountain sine baser på Rjukan og i Rennesund. Det er stor stas at våre produkter skal bidra til å holde hjulene i gang på to så markante superanlegg, sier Lifjeld.

2,5 milliarder

Det er Hima Seafood som står bak anlegget. Budsjettert kostnad er 2,5 milliarder kroner. Det blir et komplett anlegg med klekkeri, foring, yngel, påvekst, grow-out, mix, energianlegg og slakteri.

Bærekraft

Hima Seafood er svært opptatt av bærekraft og fiskevelferd. I tillegg til at anlegget vil hente overskuddsvarme fra datasentrene, vil nedkjølt avløpsvann fra anlegget sendes i retur for kjøling av prosesser i Green Mountain datasentre.

Fiskevelferd

Hima Seafood har store ambisjoner om å sette en ny bransjestandard for matfisk på land og fiskevelferd. Hele fisken skal benyttes og det pågår prosjekter med å utnytte biprodukter fra produksjonen for å utvide verdikjeden.

Anlegget er planlagt med en produksjonskapasitet på 8000 tonn ørret i året. Foto: Evyi AS

320 meter langt

Anlegget blir 320 meter langt med en grunnflate på rundt 27 000 kvadratmeter over to etasjer. Deloperasjoner forventes å starte i 2024.

Et britisk og et svensk investeringsfond står for det meste av finansieringen på 2,5 milliarder kroner, men også flere norske investorer har skutt inn penger. Byggingen startet i august i fjor etter ti år med skiftende planer og eiere.

Det er teknologiselskapet Eyvi AS som skal bygge anlegget.