Gausta Skisenter i Telemark har oppgradert snøanlegget sitt med 60 millioner kroner og fått et av landets største anlegg med en enorm kapasitet.

Målsettingen til Gausta Skisenter å ha åpne bakker fra november til mai.

Hele tre transformatorer fra Møre Trafo sørger for strøm til snøkanonene som i høst produserte 48 700 kubikkmeter snø i døgnet.

– I anlegget er det 11 nedfarter og disse kan under gode forhold snølegges på åtte til elleve dager, forteller Halvor Romme, nettsjef i Stannum AS (tidligere Tinn Energi Nett AS).

600-700 leiligheter

Tre trafoer fra Møre Trafo med en effekt på 2500 kVA hver gir en totalkapasitet på 7,5 MVA. For å sette det i perspektiv er det nok til å dekke det årlige forbruket til et sted mellom 600 og 700 leiligheter.

– Selv om det per i dag ikke er mulig å ta ut full kapasitet, er anlegget et av de aller største i landet, forteller nettsjefen i Stannum AS.

83 snøkanoner

Etter å ha produsert vanvittig mye snø i hele anlegget siden 25. november, kunne Gaustad Skisenter åpne sesongen 4. desember med drømmeforhold i bakkene. Oppgraderingen av snøproduksjonsanlegget som i dag består av 83 snøkanoner (74 lanser og ni vifter) er en del av planen for å gjøre destinasjonen Gausta til et av landets fremste og beste vinterparadis for små og store skientusiaster. 

Super kvalitet og kapasitet

– Med de investeringene vi har gjort nå, blir snøkvaliteten mye bedre enn den har vært tidligere, og den enorme kapasiteten betyr at vi kan åpne flere bakker raskere enn tidligere. Vi har tenkt på framtida, både kapasitetsmessig og på holdbarhet, sier Bjørn Tverberg, ansvarlig på Gausta Skisenter, til nettstedet Rjukan.

Anleggsjef på Gausta Skisenter.

Anleggssjef på Gausta Skisenter, Bjørn Tveberg

1950-tallet

Produksjon av snø ble utviklet på 1950-tallet hvor vann pluss trykkluft pluss elektrisitet gir kunstsnø. Vindstille, lav luftfuktighet og et sted mellom fem og tolv minusgrader er optimale værforhold for snøproduksjonen. Med det oppgraderte snøanlegget er målsettingen til Gausta Skisenter å ha åpne bakker fra november til mai.

Satser stort på Gausta

Det svenske investeringsselskapet Vätterledens Invest AB VIAB) står bak en storstilt satsing på destinasjonen Gausta. I 2018 ble VIAB eier av Gaustablikk Høyfjellshotell og Gaustablikk Skisenter. Nå har de kjøpt opp hele Gausta Skisenter. Eierskap til alle de 13 heisene, 35 bakker og et førsteklasses snøproduksjonsanlegg er en del av en langsiktig strategi for å ta Gausta til toppen av norske skisentre. 

Stort potensial

Målet er å skape Norges mest spennende fjelldestinasjon og administrerende direktør i VIAB, Mikael Jönsson, forteller at når koronapandemien er over er de godt rustet til å fortsette og utvikle det store potensialet Gausta har som destinasjon.

Destinasjonen

Gausta er fellesnavnet for destinasjonen Gausta i Tinn kommune i Telemark. Her finner du et av Norges vakreste og mest ikoniske fjell, Gaustatoppen, 1883 meter over havet, Gaustabanen som går inne i fjellet, og det klassiske hotellet Gaustablikk som nå renoveres for å skinne i nye 50 år. Skisentret ligger ved foten av Gaustatoppen.

Med det oppgraderte snøanlegget er målsettingen til Gausta Skisenter å ha åpne bakker fra november til mai.

Møre Trafo bidrar

Møre Trafo bidrar til å holde hjulene i gang på destinasjonen, også i forbindelse med Gaustabanen og hotellet med sine transformatorer som strømnettets skjulte kraftkarer.

– Jeg mener Møre Trafo har levert rundt regnet 20 transformatorer til destinasjonen de siste åra, sier Salgs- og Markedssjef Ivar Lifjeld.

Ivar Lifjeld, salgssjef i Møre Trafo