Etter 39 år i konsernet tenkte Leif Leira at det kunne være greit å kule han litt de siste årene fram til pensjonsalderen. Men slik ble det ikke. Tvert imot.

Nå takker han av etter å ha viet hele sin yrkeskarriere til Møre Trafo og konsernet i ulike lederstillinger etter snart 42 år. De siste tre årene som administrerende direktør etter et sterkt ønske fra majoritetseierne familien Rieve Kristiansen.

Avtroppende adm. dir Leif Leira. Foto: Møre Trafo.

Tøff periode som sjef

– Leif fikk plutselig store utfordringer da han overtok etter meg med pandemi og galopperende råvarepriser. Han hadde nok ikke sett for seg de utfordringene da han tok på seg sjefsjobben. Men jeg kan med hånda på hjertet si at han var den aller beste vi kunne ha i førersetet denne perioden, som faktisk var ganske tøff for Møre Trafo, sier styreleder, tidligere CEO og en av eierne i Møre Trafo, Tor Rieve Kristiansen om Leif Leira.

Veldig tilfredsstillende

Tor er full av beundring for hvordan Leif og de øvrige i bedriften snudde en krevende situasjon i 2022 på aller beste måte. Når Leif Leira forlot Møre Trafo i mars kunne han presentere det beste kvartal noensinne i Møre Trafos historie. Med både rekordomsetning og rekordstor ordreinngang.

– Det var utrolig tilfredsstillende å kunne gå fra bordet med så gode resultater. Men Tor har helt rett i at det ble noen tøffe tak, forteller Leif.

Brå overgang

De tøffe takene og sjefsjobben gjorde at Leif dundret inn i pensjonisttilværelsen i 110. Etter å ha holdt et høyt tempo i flere år, daglig håndtert drøssevis av telefoner og eposter, møtte han plutselig den store stillheten. Det ble ingen naturlig nedbremsing.

– Jeg fryktet at det kunne bli en vel brå overgang, og det har det vel også blitt. Men det skal gå greit. Jeg skal fylle tiden min med andre ting som familie, golf og ikke minst foto, forteller Leif. Han kommer til å savne miljøet, alle de flinke, dyktige menneskene og arbeidsplassen, kanskje også ferga, etter at han daglig i så mange år har pendlet fra Spjelkavik i Ålesund til Sykkylven.

Leira ser fram til å fylle dagene med familie, golf og ikke minst foto. Foto: Privat

Lengtet hjem

Leif er utdannet Siviløkonom fra BI i 1981 og han kunne ha blitt bankmann. Men grep sjansen da det dukket opp en ledig jobb som økonomisekretær i Møre Trafo (den gang AS Møre Transformatorfarbrikk). Rett og slett fordi både han og kona Marit lengtet så veldig tilbake til Sunnmøre.

Leif på fjelltur i vakre Sunnmørske omgivelser. Foto: Privat

Aldri angret

Det har nok vært noen øyeblikk hvor han har vært på nippet til å vurdere andre muligheter. Men i og med at han har hatt så mange forskjellige og spennende posisjoner, valgte han å forbli lojal til Møre Trafo hvor han i så mange år har spilt en veldig viktig rolle.

– Jeg har aldri angret på det. Jeg har hatt en flott karriere, mange forskjellige stillinger, alltid vært tett på ledelsen og alltid hatt muligheten til å påvirke utviklingen, sier Leif som fortsatt skal ha en viss kontakt med konsernet gjennom styrejobber.

Regneark, grafer og analytiske evner

Etter starten som økonomisekretær ble han økonomisjef, i 22 år var han økonomi- og IT-sjef og deretter finans- og innkjøpssjef i konsernet. Han har hatt en rekke styreverv, hele tiden vært en del av teamledelsen og Tor Rieve Kristiansens nestkommanderende til han selv tok over som sjef.

– Uansett rolle, så har han engasjert seg sterkt og utført de ulike rollene på aller beste måte. Med sine regneark, analytiske evner og menneske-kunnskap, har han laget beslutningsunderlag basert på fakta og ikke på synsing. Dette har gjort beslutninger i ledelsen mye enklere, sier Tor Rieve Kristiansen.

Gode egenskaper og godt likt

Tor forteller at Leif har veldig mange gode egenskaper, og alltid har vært godt likt. Den egenskapen Tor kanskje setter høyest er Leif sin sterke lojalitet mot bedriften og Rive Kristiansens familieinteresser.

– Vi har alltid hatt et meget godt samarbeid og forhold. Både privat og på jobben. Han har alltid støtta meg på beste måte og vært en viktig rådgiver i den perioden jeg styrte, sier Tor.

Golf

Sammen skal de fortsatt svinge golfklubbene, hvor Leif ifølge seg selv bare blir dårligere og dårligere. I glansdagene var han i nærheten av et handikap på 10, men han elsker fortsatt aktiviteten og sporten. Nå får han også mye bedre tid til å dyrke sin store lidenskap for foto som en svært dyktig og anerkjent amatørfotograf. Han har tidligere vært sentral i Ålesund Kamera Klubb hvor han også holdt kurs i foto. Motivene han jakter er mye natur og arkitektur. I sine bilder søker han det litt spesielle og sære.

Brenner for foto

– Kameraer har jeg hatt så lenge jeg kan huske, og jeg har hatt flere kameraer enn jeg vil fortelle til noen, hehe. I motsetning til video, har foto og fotografiet alltid fascinert meg og er fortsatt noe jeg brenner for. Foto som hobby har gitt meg utrolig mange fine stunder og minner – og flere skal det bli, sier Leif som har to barn og et barnebarn.

Tett på eventyret

Han har vært tett på og fulgt Møre Trafos enorme og eventyrlige utvikling. Han er sikker på at Skandinavias største produsent av transformatorer og nettstasjoner vil nå nye høydepunkt, ikke minst på grunn av det grønne skiftet og elektrifiseringen. For i all elektrifisering står det alltid en trafo bak. Nå står det ikke lenger en Leif Leira bak de viktige avgjørelsen som skal tas. Men han avsluttet på suverent vis og med tall som var all-time-high i Møre Trafos historie.