Møre Trafo har fått en pangstart på 2024 med en rekordstor ordreinngang på nærmere 110 millioner kroner i januar.

Rekordstor ordreinngang har gitt Møre Trafo en god start på det nye året.

– Dette kom temmelig uventet. Vanligvis er januar og februar relativt rolige måneder i vår bransje. Men også februar tegner til å bli bra, så dette er virkelig en god start på året for oss, sier salgs- og markedssjef Ivar Lifjeld i Skandinavias største produsent av fordelingstransformatorer og ferdigmonterte nettstasjoner.

Datasenter-ordre på 30 millioner

Blant ordreinngangene er det spesielt en stor ordre på ca. 30 millioner kroner til et datasenter i Trøndelag hvor Møre Trafo skal levere 46 store transformatorer.

Doblet ordreinngang

– Vi så jo en veldig brems i alle markeder i fjor høst, så den gode starten med overraskende mange tilleggsordre nå i januar er virkelig gode nyheter for oss. I den grad ting har vært normalt de siste årene så har en ordreinngang i januar lagt på pluss minus 50 millioner, sier Lifjeld.

Den forrige rekorden for ordreinnganger i en måned var nærmere 80 millioner kroner. I tillegg til det norske markedet skal Møre Trafo levere til Danmark, Sverige og Island.

Nettselskapene

– Den svake krona og at vi kan levere raskt, har ført til noe mer eksport, men det er leveransene til norske nettselskaper som utgjør den klart største andelen her med ordre for rundt 100 millioner i januar, forteller Lifjeld.

Ivar Lifjeld, salgssjef i Møre Trafo

Reinvesteringer

Selv om det kan være vanskelig å forklare den rekordstore ordreinngangen, etter en litt trå høst, mener Lifjeld at rekordinngangen er et tegn på at det skjer ting, og stor etterspørsel etter Møre Trafo sine produkter. Møre Trafo er tungt inne i det grønne skiftet med elektrifiseringen, og selv om nettselskapene ikke har den samme pågangen av nye kunder og nybygg, er det mange nettselskaper som bruker de litt stillere periodene til nødvendige reinvesteringer i nettet med å få på plass nye og bedre trafoer.

Effektiviserer

Møre Trafo har i dag ordrereserver på 270 millioner. Møre Trafo har effektivisert og satt i drift flere nye maskiner. Dette sammen med dyktige ansatte har gjort det mulig å øke produksjonen betydelig. Møre Trafo er også i en prosess med nye bygg for produksjon av både transformatorer og nettstasjoner.

Ser lyst på framtida

– Vi har fortsatt tro på videre vekst framover, ikke minst med tanke på at man jo har vedtatt politiske mål for klima, og da må det foretas store milliardinvesteringer i de neste tre-fire årene, sier Lifjeld.

I 2022 hadde Møre Trafo en årsomsetning på 573 millioner. Den rekorden vil bli slått med svært god margin når tallene for 2023 er endelig klare.