Historien om Møre Trafo kunne ha endt i 1987, men de tre brødrene Dag, Tor og Jo Rieve Kristiansen sto imot alle forsøk på å bli skviset ut av markedet. I dag er Møre Trafo en suksess som setter stadig nye rekorder.

Bilde fra 70 års markeringen ved Union Geiranger.

På Union Hotel Geiranger feiret Møre Trafo sin fargerike historie gjennom 70 år etter at ingeniøren og gründeren Oddvar Rieve Kristiansen i 1951 etablerte produksjonsbedriften AS Møre Transformatorfabrikk på Aursnes. Det første året med tre ansatte og en omsetning på 150 000 kroner. 

Oddvar Rieve Kristiansen, ingeniøren og gründeren av produksjonsbedriften AS Møre Transformatorfabrikk.

Realiserte drømmen

– Skapertrangen var der hele tiden, og jeg er sikker på at far hadde vært gründer uansett hva slags samfunn han hadde vokst opp i. Like før han døde i 1985, sa han at vi tre guttene måtte selv velge våre veier ut ifra interesse og anlegg. Selv hadde han fått sjansen til å drive med det han alltid hadde drømt om, og hadde aldri hatt en kjedelig dag, sier Dag Rieve Kristiansen som under jubileet tok for seg historien om Møre Trafo og sin far og grunnleggeren Rieve Kristiansen som bare ble 65 år.

Familiekonsernet

Dag ble lege, Tor ble sivilingeniør og i mange år leder av Møre Trafo, og yngstemann Jo er utdannet siviløkonom. De tre utgjør i dag familiekonsernet Rieve-gruppen som eier 66 prosent i Møre Electric Group som er eiere av Møre Trafo AS. Jo har jobbet sentralt med eiendomsselskapet til Møre Trafo i Oslo i mange år, og sørget for at konsernet har hatt flere bein å stå på.

Jo, Dag og Tor Rieve Kristiansen.

Ingen planer om Sykkylven

Møre Trafo har i flere år vært en hjørnestensbedrift i Sykkylven, men grunnleggeren Oddvar Rieve Kristiansen hadde ingen planer om å slå seg ned i Sykkylven – før han møtte hun som ble de tre guttenes mor, Borgny, født Sandal. Hun er i sitt 95. år og er godt orientert også om hva som skjer på fabrikken.

Traff mor

– Far kom til Sykkylven først og fremst for å hjelpe til med gjenoppbyggingen av elektrisitet- og kraftlinjene etter krigen, men så traff han mor og hun ville bo nært sin egen mor, og slik ble det, forteller Dag som legger til at det var ganske upraktisk med en slik fabrikk i Sykkylven hvor alle råvarene måtte hentes i Oslo og de ferdig monterte produktene leveres samme sted. Det kostet mange penger også den gang.

Forsiktig start

Rieve Kristiansen starta forsiktig med å reparere brukte elektromotorer og generatorer. Det gikk likevel ikke lang tid før det ble transformatorproduksjon. Diplomoppgava hans fra den tekniske skolen handlet nettopp om transformatorer.

Trakk inn flere

Tallet på ansatte økte gradvis fra tre til 20 i 1960. I 1964 var det 30 ansatte som flyttet inn i nye produksjonslokaler på Ørsneset og omsetningen landet på tre millioner kroner. Samme år mente Oddvar Rieve Kristiansen det var på tide å trekke inn flere eiere, og NEBB kom inn på eiersiden med 20 prosent som økte til 35 prosent i 1976. NEBB tok seg av salgsarbeidet og Sykkylvsbedriften økte bemanningen og omsetningen nesten hvert eneste år.

Trafokiosker

I 1977 skulle transformatorboksene ned fra ledningsstolpene, og det var slik bedriften startet produksjonen av trafokiosker. Plassert i kiosker på bakken ble vedlikeholdet av transformatorene lettere. I dag er Møre Trafo Skandinavias største produsent av fordelingstransformatorer og ferdigmonterte nettstasjoner.

Foto: Fra en installasjon i nåtiden.

I skvis

1987 havnet Møre Trafo i en dramatisk skvis som følge av flere fusjoner som kom svært uventet på Møre Trafo. Fusjonen resulterte i at alle konkurrentene på det norske markedet slo seg sammen med NEBB som inntil da hadde vært hele salgsapparatet til Møre Trafo. Enheten ble til ABB, som dermed kontrollerte hele den norske transformatorproduksjonen. 

Selge eller satse?

– Møre Trafo var ikke en prioritert faktor i dette «stormakt-spillet». Daværende administrerende direktør Kjetil Buset var redd for at Møre Trafo ville bli skviset ut av markedet for så å måtte legges ned, forteller Dag om situasjonen som krevde et stort og viktig veivalg. 

De var under et press fra ABB for å selge sine aksjer og fabrikken. Men de tre brødrene valgte å stå imot. De ville ta opp kampen og et lån på 30 millioner for å kjøpe ut NEBB sin aksjepost i Møre Trafo.

Stolte og glade

– Vi hadde lange møter med ledelsen i Møre Trafo. Klarte vi et så stort lån? Var alle medarbeiderne innstilt på å kjempe? Svaret var et entydig ja. Det var en tøff beslutning, men i dag er vi stolte og glade for den avgjørelsen, forteller Dag Rieve Kristiansen om det som ble starten på Møre Trafo AS hvor Tor begynte som teknisk sjef og i 1995 tok over som administrerende direktør.

Slo tilbake

Beslutningen ble den gang hyllet av både fylkeskommunen og fagforbund. Konkurrentens spådom om kort levetid for Møre Trafo, ble en real skivebom. I dag er Møre Trafo den eneste norske produsenten av fordelingstransformatorer ferdig montert i nettstasjoner, har stor kompetanse i arbeidsstokken, og er svært dyktige på å tilpasse sine trafoer etter kundens behov. Bedriften går så det suser. Møre Trafo var også den første trafoprodusenten i Europa som ble godkjent som offisiell NATO-leverandør.

Gavmild, beskjeden og upraktisk

Oddvar Rieve Kristiansen beskrives av sønnen Dag som en gavmild, litt beskjeden person som først og fremst var opptatt av at andre skulle ha det bra. Han kalte seg for disponent – aldri direktør.

– De første årene underviste han i matematikk, fysikk og elektronikk for å få endene til møtes. Han var veldig god på teori, men svært upraktisk. Derfor var han raskt ute med å ansette dyktige «handy-men», forteller Dag Rieve Kristiansen om sin far og grunnleggeren av industrieventyret i Sykkylven. 

Oddvar Rieve Kristiansen

Hjørnestensbedriften i Sykkylven.