Målet er å utvikle en trafoproduksjon tuftet på ekspertise i verdensklasse for den nye fabrikksjefen som trolig er den første landslagstreneren som er ansatt i Møre Trafo.

Marcin Gården

— Da jeg møtte deler av Trafo-teamet under jobbintervjuet visste jeg at jeg ønsket å være en del av Møre Trafo-familien og at dette var en jobb jeg ville ha, forteller Marcin Gården.

Han har gjort seg bemerket som en ambisiøs, fremoverlent produksjonsleder i flere bedrifter på Sunnmøre. Han hevder selv at hans to store lidenskaper er familien og volleyball, men glemte trolig å nevne den tredje – arbeid.

— Det motiverer meg å jobbe med mennesker, jeg motiveres av vekst, læring, teamarbeid og det å kunne påvirke, bidra og inspirere, sier Marcin om hva som er drivkraften hans.

Polen

Marcin flyttet til Norge etter fullført mastergrad i økonomi med spesialisering i internasjonal handel ved Universitetet i Szczecin i Polen. Under studiene hadde han praksis i et markedsføringsselskap samtidig som han spilte profesjonell volleyball.

Ekornes

I 2010 startet han i Ekornes hvor han jobbet i produksjonen i noen år før han gikk inn i en rolle som Lean-koordinator (Lean er en filosofi i produksjonsteknikk som sikter mot maksimal verdiskaping for kunde med minimal ressursinnsats). I Ekornes-perioden ble det eksperimentert mye med produksjonsflyten, og Marcin oppnådde sertifisering som Black Belt Lean SixSigma.

MOWI og Jetz

2019 var han forbedringsleder i et av verdens mest avanserte prosesseringsanlegg for laks – MOWI, før han i 2021 ble hentet til Jets som produksjonsdirektør. Her hadde Marcin ansvaret for produksjonsprosessen og Lean-utviklingen ved flere fabrikker i Norge, Latvia og Kina.

Derfor Møre Trafo

— Da jeg jobbet i Sykkylven hørte vi alltid noe bra om Møre Trafo. At de var gode på utvikling, tilnærming til teknologi og produksjonsteknologi. Og kanskje det viktigste: Sterke verdier og en sterk bedriftskultur, sier Marcin.

Som fabrikksjef er han opptatt av å videreføre det trygge og gode arbeidsmiljøet slik at teamene kan ha full oppmerksomhet på kvalitet og produktflyt.

En av grunnene til at Marcin valgte Møre Trafo var den sterke bedriftskulturen.

Hovedoppgaver

— En viktig oppgave blir å bygge et system som vil hjelpe våre ansatte med å utvikle og utvide sine ferdigheter og gi oss mer fleksibilitet. Og vi må strømlinjeforme prosesser, metoder og maskiner gjennom kontinuerlig forbedring og implementering av innovative, teknologiske løsninger som robotikk, digitalisering og automatisering, sier Marcin.

Han mener også at utvidelse av fabrikken og et nytt layout vil være viktig for å kunne levere varene til rett tid, oppnå framtidige mål og imøtekomme kundekravene.

Målsettinger

— Jeg ønsker å bidra til at Møre Trafo utvikler verdensklasse-ekspertise gjennom dyktige mennesker og teknologi, gjennom implementering av fabrikkens utviklingsstrategi, og ved å koble alle sammen med selskapets strategi og visjon, sier Marcin om sine langsiktige mål.

Selskapet og fabrikken gjennomgår for tiden betydelige endringer med nye bygninger, maskiner, prosesser og systemer – alt for å effektivisere produksjonsflyten.

— Jeg vil jobbe med strukturen for å gjennomføre disse endringene. I nær fremtid vil vi fokusere sterkt på nye produksjonsstøttesystemer, og planlegge et nytt layout som vil gi bedre produkt og logistikkgjennomstrømming. Det handler om små forbedringer hver dag av alle, overalt, og det handler om å bygge bevissthet om at vi alle er ansvarlige for forbedringer. Akkurat slik vi alle er ansvarlige for kvalitet, hver dag. Kvalitet i dag betyr suksess i morgen, sier Marcin.

Teamverdier og god kommunikasjon er viktig for Marcin. Derfor er han opptatt av å være en synlig fabrikksjef, tilstede for de ansatte for å forstå situasjoner og være en støtte for teamet.

Teknologien og Møre Trafo

Marcin mener Møre Trafo ikke har råd til å ligge etter. Selskapets kompetanse må holde tritt med teknologiske fremskritt. Ifølge Marcin er Møre Trafo et godt eksempel på hvordan utviklingen av mennesker og teknologi går hånd i hånd. I fremtiden mener han det vil handle om hastigheten og fleksibiliteten til å iverksette og gjennomføre endringer.

Lederstil

— Jeg balanserer mellom å fremme gode relasjoner og å tilby utfordringer. Jeg er ærlig og handler i tråd med verdiene mine. Jeg verdsetter høye standarder og struktur, og jeg forventer gjennomsiktighet fra organisasjonen min. Teamverdier og kommunikasjon er veldig viktige for meg. Og jeg ønsker å være til stede på gulvet, forstå situasjoner, oppnå enighet og støtte endringer.

Og han er veldig opptatt av å gi sine medarbeidere motivasjonsfaktorer som innflytelse, påvirkning, ansvar, myndighet, meninger, mestring, feiring og det å kunne være synlig.

Bærekraft i industrien

— Alle vil bli utfordret på samme måte. Vi må optimalisere bruken av ressursene våre for å minimere avfall og kostnader. Bruke konsepter fra sirkulær økonomi som gjenbruk, resirkulering og reparasjon. Vi må overvåke og forbedre bærekraften i forsyningskjedene våre, følge opp standarder og arbeidsrettigheter, samt redusere miljøavtrykket, sier Marcin som mener at strengere miljøregler og politikk vil kreve at bransjen tilpasser seg raskt.

Fritiden

Marcin Gårdens fritid handler om to lidenskaper: Familien og volleyball hvor hobbyen også har blitt en slags karrierevei:

— Jeg er volleyballtrener for Norges U20-landslag og trener for TIF Viking Bergen Elite. Jeg elsker å tilbringe tid med familien min som alle er involvert i idrett. Vi liker også å tilbringe tid i fjellene og gå turer når vi kan, forteller Marcin Gården som gleder seg enormt til å bli varm i trøya og gyve løs på jobben som ny fabrikksjef på Møre Trafo.

Marcin er trolig den første landslagstreneren som er ansatt i Møre Trafo. Han er nemlig volleyballtrener for Norges U20-landslag og trener for TIF Viking Bergen Elite.