– Jeg hadde stor respekt for Oddvar, en utrolig flink mann. Jeg bestemte meg tidlig for en ingeniørutdanning, og lyttet til ham da jeg valgte studieretning. Jeg har bygget på med videreutdanning innen både økonomi og ledelse, men alltid følt at det er sivilingeniør elkraft som er den yrkesfaglige basisen min, sier Møre Trafos nye CEO, Runar Tandstad (57).
Sommerjobb
Både Runars far og svigerfar har jobbet hos Møre Trafo, og flere av hans brødre har sommerjobbet på Skandinavias største produsent av transformatorer og nettstasjoner. Runar jobbet selv som sommervikar på Møre Trafo da han var yngre. Det var der og da at han fikk interessen for ingeniørfagene.
– Jeg er yngst av syv søsken. De to eldre brødrene mine, Kjetil og Bent, ble begge journalister, men det fristet meg aldri selv om jeg liker å skrive, forteller Runar.
Trondheim og Tyskland
Etter videregående tok han elektroingeniørstudiet i Ålesund og påbygging til sivilingeniør i Trondheim. Siste del av studiet ble gjennomført i Tyskland der han også skrev diplomoppgaven på tysk. Første jobb etter endt utdanning var som lærer ved ingeniørhøgskolen i Ålesund.
Nevøer og eiere
Majoritetseierne av Møre Trafo, Jo, Tor og Dag Rieve Kristiansen er Runars søskenbarn. Tor var i flere år også administrerende direktør for Møre Trafo. Men for ordens skyld: Runar ble på ingen måte kronet som ny toppsjef under en tilfeldig familiemiddag.
Måtte bare
– I Mørenett var jeg leder for divisjon Nettforvalter. Jeg trivdes enormt godt. Å bytte jobb føltes veldig fjernt. Helt til Møre Trafo skulle ha ny leder. Jeg visste at jeg ville ha angret om jeg ikke gikk for denne jobben. Fra jeg var liten har jeg hatt et helt spesielt og svært godt forhold til Møre Trafo, forteller Runar som til og med har spilt fotball for bedriftslaget til Møre Trafo uten å være ansatt i selskapet.
Øke kapasiteten
– Hva er de største utfordringen for Møre Trafo fremover?
– Slik markedet er akkurat nå er den største utfordringen å øke produksjonskapasiteten vår. Derfor har vi sterkt fokus på å investere i nye og mer effektive maskiner og i nye bygninger. På litt lengre sikt forventer jeg at det blir et økende press på prisen på produktene våre. Da er det avgjørende at arbeidsprosessene våre er gjennomtenkte og gode. Vi må ta innover oss at Norge er et høykostland. Skal vi være konkurransedyktige må vi ha en høy grad av automatisering, og vi må digitalisere så mye som mulig av dagens informasjonshåndtering.
To byggeprosjekter
– Hvilke konkrete planer har dere?
– Vi planlegger to nye byggeprosjekter. Et tilbygg på ca. 900 kvadratmeter for å utvide dagens produksjonshall for transformatorer, og et nybygg på ca. 1.800 kvadratmeter som skal være tilrettelagt for produksjon av nettstasjoner. Noe av arealbehovet er utløst av at kundene våre etterspør større transformatorer og større nettstasjoner. Det betyr at maskinparken må oppgraderes og utvides. Det er så langt ikke avklart hva dette vil bety for bemanningen. Antall ansatte ved Møre Trafo AS har økt med over 30 personer bare det siste året. Den videre veksten vil nok ikke bli like sterk, men det er sannsynlig at bemanningen vil fortsette å øke noe fremover.
To tøffe år
De siste årene har Møre Trafo vært forbundet med stor vekst i omsetningen og gode tall for virksomheten. Men 2021 og 2022 var på mange måter krevende år for Møre Trafo og spesielt for transformatorfabrikken. Årsaken er todelt. Nye krav om lavere varmetap på transformatorene gjorde at de måtte designes på en annen måte. Kjerne og viklinger måtte endres, og dette påvirket deler som lokk og beholdere.
Går igjen så det suser
– Det tok lenger tid enn forventet før den nye produksjonen var like effektiv som tidligere. Dermed fikk vi ikke et så stort volum som ønsket. Den andre årsaken var stigende råvarepriser, forteller Runar.
Kjerneblikket er det som koster mest av råvarene Møre Trafo bruker. Prisen gikk opp med utrolige 160 prosent fra våren 2021 til høsten 2022. Når det da var etterslep i mulighetene til å justere prisen mot kundene hvor prisen alt var avtalt, så ble det tøffe tak og tall.
– Fra og med fjerde kvartal i 2022 bedret forholdene seg. Produksjonen var tilbake der den skulle, og prisene kunne reguleres og tilpasses endringene i råvaremarkedene, sier Runar.
Dyktige ansatte
Han mener det er all mulig grunn til å gi masse ros til dyktige ansatte i alle ledd. Konstruktørene endret og tilpasset produktene, og produksjonen tilpasset både maskinelle og manuelle arbeidsoperasjoner til de nye kravene og behovene.
– Også salgsapparatet har stått på for å skape forståelse for både lang leveringstid og behovet for prisjustering, og de har sørget for en jevn og god ordreinngang sier Runar.
Rekordomsetning
Oppe i alt dette ble Møre Trafo sertifisert i henhold til ISO 90001 og ISO 14001. Møre Trafo fikk formell godkjenning 14.mars, men grunnlaget ble lagt gjennom 2022 og starten av 2023. ISO-sertifiseringen har involvert alle ledd i bedriften og er ifølge den nye toppsjefen gjennomført på en god måte. Nå er Møre Trafo tilbake i vinnersporet. I mars i år ble det ny rekordomsetning med 89 millioner kroner og en rekordstor ordreinngang.
Fotball og toppturer
Det er en sprek administrerende direktør som nå ser fram til å bidra med videre vekst for Møre Trafo. Toppturer både vinter og sommer har blitt et must for 58-åringen som fortsatt er old-boys-aktiv på fotballbanen. Han heier fortsatt på AaFK selv om den hengivenheten akkurat nå er 90 prosent lidelse og 10 prosent begeistring.
– Som guttunge ble jeg en svoren Liverpool-tilhenger kort og godt fordi det var den første fotballdrakta jeg fikk. Etter noen år i dvale, er lidenskapen for The Reds igjen vekket til live, forteller Runar Tandstad.
Samboer og barnebarn
På hjemmebane i Sykkylven er fotballentusiasten samboer med Ingebjørg Hjelseth. Gjennom datteren Maria har de den senere tid blitt beriket med to flotte barnebarn – Hanna (6) og Håkon (4):